האם רובוטים עומדים להחליף חיילים? צה"ל חושף את מהפכת המערכות האוטונומיות בשדה הקרב

בעידן בו הטכנולוגיה מתקדמת במהירות מסחררת ומשפיעה על כל תחום בחיינו, גם שדה הקרב אינו נותר מאחור. בעשור האחרון אנו עדים למעבר של צה"ל ממערכות מסורתיות למערכות אוטונומיות, כמו רחפנים, רובוטים קרקעיים, פלטפורמות ימיות ולוחמים וירטואליים, שנשלטים על ידי בינה מלאכותית ומערכות חכמות. המהלך הזה צפוי לשנות באופן דרמטי את פני הלחימה בשנים הקרובות – ובמידה מסוימת, הוא כבר משנה.

צה"ל משקיע מאות מיליוני שקלים בפיתוח והטמעה של טכנולוגיות אוטונומיות במסגרת רחבה המתמקדת ביצירת יתרון איכותי אל מול האויב, הורדת הסיכון לחיי לוחמים ואיסוף מודיעיני מדויק ומהיר. בחלק מהזירות כבר ניתן לראות את הרובוטים הקרקעיים המבצעים סיורים בגבול, רחפנים שמבצעים תקיפות כירורגיות בזכות יכולות זיהוי מטרות מתקדמות, ומערכות הגנה שמסוגלות לאתר, ליירט ולפגוע באיומים עוד לפני התגובה האנושית.

אחת המערכות שמושכות את עיקר תשומת הלב היא "רובוט הכלב" – פלטפורמה רובוטית שמסוגלת להיכנס למבנים, לבצע סריקות מתקדמות, לזהות אויבים ולשדר מידע בזמן אמת לכוחות בשטח. לדברי גורמים בצבא, הרובוט כבר השתתף בפעילויות מבצעיות ובהצלחה רבה. נוסף עליו, בצה"ל פותחו כלי רכב אוטונומיים לשהייה ממושכת במארב, ומערכות רחפנים נושאים משא שמסוגלים להעביר ציוד קרבי מצק"י אל תוך מאחזים בשטח מסוכן, ללא סיכון חיי אדם.

המערכות הללו מתופעלות לעיתים בלחיצת כפתור מהמרכזים הלוגיסטיים של פיקוד העורף, ולעיתים על ידי חיילים בשטח – אך הכיוון ברור: הבינה המלאכותית ומערכות קבלת ההחלטות שלהן משתפרות כל הזמן, כך שרבים מהפיצ'רים יפעלו מעתה בעצמאות רבה יותר. דוגמא לכך ניתן לראות במערכת "מעגל טרף", המנטרת בעזרת רחפנים אוטונומיים אחרי תנועות אויב בשטח פתוח, ומעבירה התראות מדויקות לכוחות בשטח.

אחד היתרונות הבולטים של המערכות האוטונומיות הוא צמצום הפסק במידע – כלומר, קיצור זמן התגובה מרגע גילוי איום ועד נטרולו. בלי התלות בקצב האנושי, המערכות מספקות מענה כמעט מיידי, מה שמאפשר לצה"ל להקדים את האויב בכמה צעדים. מעבר לכך, הכנסת מערכות כאלה מורידה את העומס והלחץ מהחיילים, ומאפשרת להם להתמקד במשימות מורכבות יותר שאינן ניתנות לאוטומציה.

עם זאת, לצד ההזדמנויות, המהלך מעלה גם שאלות אתיות כבדות: מי אחראי להחלטות קטלניות שמקבלת מכונה? מה יהיו הדרכים לפיקוח ושליטה אנושית ברגע האמת? בצה"ל מודעים למורכבות הזו, וההכשרה הפיקודית כיום משלבת תרחישים של "אדם מול מכונה", במטרה לוודא שליטה מקסימלית והימנעות מטעויות חמורות.

מבט לעתיד מגלה כי הרחבת השימוש במערכות אוטונומיות בצה"ל רק תלך ותתרחב – בין אם מדובר בלחימה מול טרור, בביטחון שוטף או בקרבות עתידיים מול צבאות סדירים. המאזן בין טכנולוגיה מתקדמת לנוכחות וכשירות אנושית יוסיף להעסיק את מקבלי ההחלטות, אך ברור שלרובוטים, רחפנים ומערכות בינה מלאכותית יהיה תפקיד מרכזי בכל מהלך צבאי בשנים הקרובות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *