בשנים האחרונות, תופעה מרתקת סוחפת את שוק הנדל"ן הישראלי: יותר ויותר ישראלים בוחרים להשקיע את כספם בנדל"ן ברחבי העולם, ולאו דווקא בבועת הנדל"ן המקומית. מה מניע את הגל הזה של משקיעים שמעדיפים את ניו יורק, את אתונה או את פורטוגל – על פני ת"א או ירושלים? האם זו בריחה מהמציאות הכלכלית בישראל, או שאולי נפתח בפני המשקיעים הישראלים אפיק השקעה משתלם ומרתק במיוחד בעולם?
הפריחה בשוק ההשקעות הגלובליות:
בעשור האחרון נרשמה עלייה של מאות אחוזים במספר הישראלים הרוכשים דירות והשקעות בנדל"ן מעבר לים. נתוני המיסוי, יוקר המחיה הגואה בישראל, הרגולציה ההולכת ומכבידה והביקוש האדיר לדירות – כל אלו הופכים את השוק המקומי לפחות אטרקטיבי. מול כל אלה, ניצבים יעדים קלאסיים כמו יוון, מזרח אירופה, ארה"ב, פורטוגל, קפריסין ועוד, המציעים דירות במחירים נמוכים משמעותית, תשואות חודשיות גבוהות ולעיתים גם הטבות מס.
הגורמים המרכזיים:
1. **הזדמנויות מחוץ לגבולות** – מדינות רבות מציעות זרוע פתוחה למשקיעים זרים: מחירי נדל"ן נמוכים, רגולציה ידידותית, ולעיתים מסלולי אזרחות או תושבות בתמורה להשקעה.
2. **נדל"ן ככרטיס לזינוק פיננסי** – ישראלים מזהים פוטנציאל רווח שלא נמצא בארץ: דירות באתונה או בבודפשט ב-100-150 אלף אירו, המניבות תשואה דו-ספרתית בשנה – לעומת רכישת דירה בישראל בסכומים גבוהים בהרבה ועם תשואה של 2-3% בלבד.
3. **פיזור סיכונים** – רבים מהמשקיעים רואים בהשקעה בנדל"ן זר דרך להגן על ההון והמשפחה, במיוחד על רקע התחזקות האי-יציבות הגיאופוליטית באזורנו.
4. **קהילה גלובלית תומכת** – התפתחות פלטפורמות דיגיטליות, תאגידי נדל"ן בינלאומיים ומשרדי עורכי דין ישראליים שפועלים במדינות היעד – הפכו את כל התהליך לפשוט, נגיש ובטוח הרבה יותר.
סיפורי הצלחה – ולחילופין, גם כישלונות:
בעין הציבור, סיפורים על ישראלים שרכשו דירות קטנות בפראג, השביחו והשכירו אותן לתיירים, והכפילו את ערך ההשקעה בתוך שנים ספורות – רק מזינים את גל ההתעניינות. יחד עם זאת, יש תזכורת לא פחות חשובה: השקעה במדינה זרה דורשת מחקר, ליווי מקצועי וצפייה לאתגרים כגון רגולציה שנשתנתה, שוק שכירות תנודתי או קושי במימוש הנכס.
מה צופן העתיד?
העולם הופך גלובלי יותר, והישראלים – ברוח המחפשת והרפתקנית שלהם – לא חוששים ללכת בעקבות החלום. מבדיקה ברשתות החברתיות ובפורומים הכלכליים, ניתן לראות שכיום כבר כמעט אין "עיר אירופית חמה" שישראלים לא השקיעו בה. מגמת העלייה הזו כנראה רק תגבר ככל שהפיתויים והתשואות ימשיכו, והמציאות המקומית תוצג כמאתגרת.
לסיכום, השקעות נדל"ן מעבר לים אינן נחלתם של עשירים בלבד; עם הנגשת המידע, ליווי נכון ובדיקה מעמיקה – הן הפכו להזדמנות זמינה גם למשקיע הממוצע. משפחות ישראליות שחולמות על הכנסה נוספת, יזמים צעירים שרוצים דריסת רגל עולמית ומשקיעים שמחפשים ראש שקט – כולם נמשכים אל הזירה הגלובלית, כשהחלום להצלחה ומינוף כלכלי מעבר לים נראה מפתה מתמיד.